ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը
Ինտելեկտը և սնունդը
- Մարդու ինտելեկտի մոտ 70%-ը դրված է բնության կողմից, սակայն մնացյալ 30%-ը, պարզվում է, հնարավոր է ընդլայնել ճիշտ սնվելու միջոցով: Սանկտ Պետերբուրգից պրոֆեսոր Յուրի Ուսպենսկին նման հետազոտություն է անցկացրել:
Ինչպես հայտնի է` ինտելեկտը բոլորովին հավասար չէ գիտելիքների քանակին։ Ինտելեկտը մարդու` վերլուծական մտքի, իրադարձությունները միմյանց համադրելու եւ անհրաժեշտ հետեւություններ անելու կարողությունն է: Մինչ այդ, տարբեր երկրների գիտնականների հետազոտությունները ցույց էին տվել, որ երեխայի ինտելեկտը պայմանավորված չէ դաստիարակությամբ:
Պրոֆեսորի խոսքով` մասնագետները խիստ զարմացել էին, երբ պարզվել էր, որ երեխաների մոտ ինտելեկտի բարձրացման գաղտնիքը զուտ նրանց սնվելու մեջ է: Արդեն ապացուցված է, որ այն երեխաները, ովքեր շատ միրգ եւ բանջարեղեն են օգտագործում, ավելի բարձր ինտելեկտ են ունենում: Իսկ դա պայմանավորված է պարզագույն ֆիզիոլոգիական պրոցեսներով. վատ սնունդը մնում է օրգանիզմում` զգալիորեն դժվարացնելով մարսողականությունը: Այն դեպքում, երբ մրգերից եւ բանջարեղենից բաղկացած սնունդը արագ մարսվում է, եւ մեծ քանակությամբ գլյուկոզա է պարունակում, որն ապահովում է ուղեղի արդյունավետ աշխատանքը:
- ԱՄՆ քիմիական ինստիտուտի գիտնականներն առաջին անգամ ապացույցներ են գտել այն մասին, որ հատապտուղները` ելակը, հապալասը (չերնիկա) եւ կապույտ հապալասը (գոլուբիկա) դանդաղեցնում են ուղեղի ծերացման պրոցեսը: Հետազոտության համար փորձարկումներ են արվել առնետների վրա: 2 ամիս շարունակ կրծող կենդանիներին կերակրել են տարբեր հատապտուղներով, ապա հետեւել են, թե որքանով են ավելացել կենդանիների նոր բան սովորելու ունակությունները, հիշողությունը, եւ այլն:
Գիտնականները եզրահանգել են, որ հատապտուղներով սնվող առնետների մոտ մտավոր ցուցանիշներն ավելի են լավացել: Բանը նրանում է, որ հատապտուղները պոլիֆենոլ միացությունն են պարունակում, որն ապահովում է ուղեղի նորմալ աշխատանքը: Ավելին, այն հատապտուղները, որոնք ունեն նարնջագույն, կապույտ, երկնագույն կամ կարմիր երանգ` նույնիսկ ունակ են վերականգնել ինտելեկտը: Մրգերի, բանջարեղենի, ընկույզի մեջ պարունակվող պոլիֆենոլները նաեւ հակաօքսիդանտ եւ հակաբորբոքային ներգործություն ունեն, եւ նաեւ կարող են նվազեցնել ծերության ընթացքը: Այս մասին պատմել է հետազոտության խմբի մասնակից Շիբու Պուլոզը:
Պոլիֆենոլները նաեւ լավ ազդեցություն են գործում կենտրոնական նյարդային համակարգի վրա, պաշտպանում են տարբեր վիրուսներից, ուղեղի նյարդային բջիջները պաշտպանում են վնասվելուց, բարելավում են հիշողությունը եւ այլն: Գիտնականն, առհասարակ, խորհուրդ է տվել հնարավորինս շատ հատապտուղներ, միրգ եւ բանջարեղեն օգտագործել:
Կարդացեք նաև
Երեխաների սննդակարգում շաքարի ցածր պարունակությունը կարող է զգալիորեն նվազեցնել մեծ տարիքում քրոնիկ հիվանդությունների զարգացման...
Սննդաբան Մեյ Սիմպկինի կարծիքով, կան մի քանի արդյունավետ միջոցներ՝ սթրեսային վիճակներում ի հայտ եկող հուզական շատակերության դեմ...
Ինչպես հայտնում է The Daily Pioneer-ը, Այհովայի համալսարանի հետազոտողները հայտնաբերել են, որ սննդակարգի փոփոխությունը, այդ թվում՝ ավելի շատ գինու և պանրի օգտագործումը, կարող է կանխել...
Օքսֆորդի համալսարանի փորձագետներն իրականացրել են համեմատական ուսումնասիրություն, որով պարզվել է, որ սնունդն ազդում է կոտրվածքների վտանգի վրա...
Ինչպես հայտնում է РИА "Новости"-ն, Տեխասի hամալսարանի աշխատակիցները, մկների վրա փորձերով կատարելով, պարզել են, որ շաքարի մեծ քանակ պարունակող սնունդն առաջացնում է աղիների միկրոֆլորայի խանգարում...
Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ կարճ ժամանակվա ընթացքում մոտավորապես 950 մլ էներգետիկ ըմպելիքի օգտագործումը կարող է բարձրացնել զարկերակային ճնշումը և ազդել սրտի ռիթմի վրա...
Հավը և սպիտակ այլ մսի տեսակները կարող է նույնքան վտանգավոր լինել, որքան կարմիր միսը (խոզի, տավարի, ոչխարի). գրում է The Daily Mail-ը: Մինչև վերջերս կարծում էին, որ միայն կարմիր միսը, որը պարունակում է շատ հագեցած ճարպեր...
Նուռ
Աֆրոդիզիակ է համարվում այն սնունդը, խմիչքը կամ դեղամիջոցը, որը խթանում է սեռական ցանկությունը...
Սուրճի ազդեցությունը սեքսի վրա ուսումնասիրվել է շատ գիտնականների կողմից: Մասնավորապես, Տեխասի համալսարանի մասնագետները եկել են այն եզրակացության,որ մի բաժակ լավ թարմ սուրճը սեքսից առաջ նպաստում է սեռական ցանկության...
Սննդակարգը կարող է ազդեցություն ունենալ ցողունային բջիջների նորմալ աշխատանքի վրա: Այդ մասին հայտնել է ամերիկացի բժիշկ Ուիլյամ Լին...
ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ
- Ժողովրդական դեղամիջոցներ
- Հղիություն. 4-րդ ամիս
- Հղիություն. 7-րդ ամիս
- Կոճապղպեղ նույնն է՝ իմբիր, Ginger եւ Zingiber Officinale
- «Արագիլ» հիմնադրամը ստեղծված է՝ օգնելու անպտղությամբ տառապող զույգերին. Կարինե Թոխունց
- Հղիություն. 6-րդ ամիս
- Հղիություն. 2-րդ ամիս
- 4-7 ամսական երեխաների սնուցումը
- Ամուսնական առաջին գիշերը
- Ընկերության մասին
- Ինչպես ազատվել անցանկալի մազերից
- Խնձորը` պզուկների դեմ. ազատվիր նրանցից 1 գիշերվա ընթացքում
- Պարզվում է ապագա երեխայի սեռը կախված է մայրիկի սնունդից
- Դդում
- Հիվանդություն, որը փոխում է մեր կյանքը` կրծագեղձի քաղցկեղ
- Կոճապղպեղ՝ նիհարելու համար (կոճապղպեղի թեյ)
- Սեռական գրգռում
- Արգանդի միոմա. նախանշանները, պատճառներն ու բուժումը
- Երիցուկ դեղատնային - Ромашка аптечная - Matricaria chamomilla L.
- Չիչխանի օգտակար հատկությունները
- Հղիություն. 1-ին ամիս
- Քարավուզ (նույն ինքը՝ նեխուր)
- Ինչպես ազատվել բերանի վատ հոտից`պարզ միջոց
- Դիմակներ` մազերի համար
- Կրծքի ցավե՞ր ունեք. ինչ անել
- Ընդհանուր տեղեկություններ մարմնի համակարգերի մասին
- Հեշտոցային արտադրության պատճառները. մասնագետի անդրադարձը
- Բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի ախտահարումը սովորական բշտախտի ժամանակ (սկիզբը` նախորդ համարում)
- Ընտրություն ըստ հորոսկոպի
- Հիվանդություն, որի համար պետք չէ ամաչել (թութք)
- Հղիությունը և նախապատրաստվելը դրան
- Խոսենք այդ մասին. ձեռնաշարժություն
- Երբ գլխացավն ախտանիշ է: Հանճարեղ և օժտված մարդկանց հիվանդություն
- Լեղաքարային հիվանդություն. բուժման մեթոդները
- Սեռական թուլության առաջին նախանշանները. news.am
- Ուլտրաձայնային դոպլերոգրաֆիա (երկակի (դուպլեքս) անոթների)
- Էկզեմայի տեսակները և բուժումը
- ՈւՆԱԲԻ: Արևելյան բժշկության գաղտնիքները
- Իրիդիոսքրինինգ
- Գամմա-դանակը նշտարի փոխարեն